 |
Bogdan Barton radzi Wędkowanie z przewodnikiem
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
LANGOWSKI SŁAWOMIR
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tczew
|
Wysłany: Wto 16:02, 18 Cze 2013 Temat postu: CZYSZCZENIE ( PATROSZENIE ) RYB . |
|
|
SERDECZNIE WITAM WSZYSTICH FORUMOWICZÓW ORAZ ADMINISTRATORÓW . MYŚLĘ ŻE SIĘ NIE MYLĘ ALE TAKIEGO TEMATU NA FORUM NIE MA (CHYBA ŻE PRZEGAPIŁEM ) A MIANOWICIE : JAK CZYŚCIĆ LINY ? . NACZYTAŁEM SIĘ DZISIAJ TYLE SPOSOBÓW ŻE SAM NIE WIEM JAKI JEST DOBRY , CHĘTNIE POCZYTAM WYPOWIEDZI Z NASZEGO GRONA WĘDKARZY . POZDROWIENIA .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
waldi94
Dołączył: 06 Maj 2013
Posty: 45
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: szczytno
|
Wysłany: Wto 16:11, 18 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
Wszystko zależy od tego w jaki sposób chce pan go przyrządzić. Ja np. odcinam łeb,i oczyszczam go dokładnie z wnętrzności i ot koniec. Bardzo ciężko jest oskrobać go z łusek. Takiego lina można dać do piekarnika,a wcześniej posypuje się go przyprawami,ziołami itp. wedle gustu + do tego śmietana
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
glinkapiotr
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrągowo
|
Wysłany: Wto 23:28, 18 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
ja za wiele linów nie łowiłem u siebie (niewiele jest w jeziorze), ale najpierw je czyściłem w piachu, żeby pozbyć się śluzu, a potem czyściłem skrobaczką do okoni (ruskie konstrukcje najlepsze).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tryt
Administrator
Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Śro 6:08, 19 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
Lin? Żadnego skrobania, bo zedrzesz to, co najlepsze . Wypatroszyć, dokładnie umyć i to wszystko. Ma tak drobną łuskę, że zesmażysz ją na pyszną, chrupiącą skórkę. Absolutnie nie skrobać i żadnego piachu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maruszeczko 80
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 241
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Śro 7:38, 19 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
Witam. Ja trochę swoich linów wypatroszyłem. Używałem kiedyś do tego piasku, ale jest to żmudna robota. Nad jeziorem dostałem instruktarz od bardzo ale to bardzo wiekowego wędkarza i skrapiam lina octem. Śluz się ścina, zgarniamy go od łba do ogona nożem i dokładnie płuczemy. Tak jak kolega wcześniej wspomniał - lin ma przepyszną skórę, jeśli się go usmaży z łuskami. Rewelacja. Pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wędkarzKP
Dołączył: 27 Mar 2013
Posty: 78
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 9:56, 19 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
To jeszcze jeden sposób, gotujemy wodę w czajniku i polewamy rybę (oczywiście martwą!) wrzątkiem, wierzchnia warstwa zrobi się jakby biała (ścina się śluz), wtedy delikatnie skrobiemy go nożem - idzie bezproblemowo i rybka jest smaczna.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
LANGOWSKI SŁAWOMIR
Dołączył: 04 Paź 2010
Posty: 11
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Tczew
|
Wysłany: Czw 21:05, 20 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
SERDECZNIE WITAM . BARDZO DZIEKUJĘ WSZYSTKIM ZA UDZIELENIE PORADY. POZDROWIENIA .
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
match 2000
Dołączył: 14 Mar 2012
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Okręg PZW Częstochowa
|
Wysłany: Pon 15:39, 24 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
Witam.Może na koniec i ja coś dorzucę.Lina posypuję solą i ścieram ręką śluz.Potem skrobię widelcem.Łuska schodzi prawie jak z płotki.Pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez match 2000 dnia Pon 15:40, 24 Cze 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Paweł
Dołączył: 22 Gru 2012
Posty: 24
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 15:04, 11 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
witam ja też wycieram lina solą ale już nie skrobię.. ściągam śluz płuczę i gotowe. Drobniutka łuska się pięknie wytapia i jest chrupiąca. pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
match 2000
Dołączył: 14 Mar 2012
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Okręg PZW Częstochowa
|
Wysłany: Pią 13:45, 12 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Jak mi się trafi kiedyś lin to też go spróbuję z łuską.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|