bodzio
Administrator
Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 39 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przechlewo
|
Wysłany: Nie 10:36, 14 Mar 2010 Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie
Wiele lat się bawiłem w trofea czyli preparowanie łbów ryb. I do tego celu służy wyłącznie formalina, czyli do zasuszania mięśni Głowy a następnie suszenia jej. Mięśnie najlepiej dokładnie się nastrzykuje strzykawką. Uwaga na oczy bo może dojść do tragedii. Preparując całą rybę to już wyższa szkoła jazdy. Nie preparuję się ryby w całości bo to nie wypali. Po prostu odcina się całą jedną połowę ryby w Atki sposób, że zostaje głowa i druga połowa, ale bez mięsni, czyli tylko skóra z łuskami, ogon. Te niepotrzebną połowę ryby jednak się tak obcina, ze od grzbietu zostaje płetwa grzbietowa i jeszcze część skóry z grzbietu tak samo od strony brzusznej. Tę pozostawioną część dokładnie się czyści z mięśni suszy konserwuje trochę formaliną i po wysuszeniu docina się i dopasowuje do całości albo styropian albo jakiś inny materiał, który dokładnie wypełni cała skórę łącząc to z głowa i usztywniając. Jest to ogrom pracy a fachowe objaśnienia na pewna są gdzieś w necie ja tego nie potrafię dokładnie wytłumaczyć. Końcowy efekt jest imponujący, ale musi to być fachowo zrobione. Pozdrawiam i życzę miłej pracy i efektów. Bodzio
Post został pochwalony 0 razy
|
|