|
Bogdan Barton radzi Wędkowanie z przewodnikiem
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kuciara
Dołączył: 29 Sie 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 9:49, 29 Sie 2012 Temat postu: Przepisy kulinarne leszcz. |
|
|
Dzień dobry. Chciałbym zapytać o Wasze przepisy na przyrządzenie leszczy. Może Pan Bogdan zdradzi jak serwuje leszcze na przystani Pozdrawiam:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
glinkapiotr
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrągowo
|
Wysłany: Śro 15:36, 29 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
z tego co moja mama robi (sam ryb nie jem, mam silną alergię) to przeważnie takie 1-1.5kg idą do galarety (normalny rosół się na nich gotuje, z ewentualnym dodatkiem żelatyny), 1.5-2kg do wędzenia a powyżej 2kg do smażenia, na oleju w mące
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
zbynek80
Dołączył: 31 Sty 2012
Posty: 86
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Sieradz
|
Wysłany: Śro 23:11, 29 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
Ja wszelakie ryby przyrządzam tylko smażone w mace (50%pszennej, 50%ziemniaczanej) na oleju. Jakiekolwiek, potrawki z ryb czy w jakichś sosach itp itd Jak dla mnie zmieniają smak mięsa i już nie smakuje ono jak usmażone samo. Oczywiście bardzo lubię wędzone, ale możliwości nie mam więc te kupuję.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Tomek M
Dołączył: 28 Lut 2010
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Szczecinek/Bydgoszcz
|
Wysłany: Czw 8:44, 30 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
Leszcze znakomicie nadają się do wędzenia. Mój tata wędzi je razem z łuskami przez co nie tracą naturalnych soków, w których znajdują się aromaty smakowe i najcenniejsze skladniki mineralne. Potem ta uwędzona skóra świetnie się ściąga i zostaje same czyste mięsko.
Ja osobiście lubię leszcza smażonego w mące i na oleju i jeszcze najlepiej na tradycyjnej kuchni kaflowej (takiej jak miały nasze babcie) - po prostu pychotka. Warunek: najlepiej jak taki leszcz do smażenia ma co najmniej 2kg i jest świeżo złowiony, wtedy wg mnie ma mniej małych ości a mięso jest bardzo smaczne. Mógłbym zaryzykować stwierdzenie, że leszcz to jest dla mnie najsmaczniejsza ryba, chociaż osobiście doceniam też walory smakowe innych gatunków.
Nie stosuję żadnych przypraw do ryb - ryba ma swoje naturalne walory smakowe i nie chcę ich zmieniać.
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marrio22
Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 15:29, 30 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
Witam.A jedliście panowie leszcza w mące razowej? Skosztujcie. 1szklanka mąki razowej 0,25 szklanki tartej bułki 1 łyszka stołowa wegety, 1 jajo.Makę bułkę i wegetę wymieszać razem. Sprawionego leszcza 1,5-2 kg zamozcyć w jajku nastepnie w mąkę i na patelnię. Ja zewsze w całości go smarzę na durzej patelni. Ale to od upodobania Uważam że nie traci tyle soków jak jest w całosci.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kuciara
Dołączył: 29 Sie 2012
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:20, 30 Sie 2012 Temat postu: |
|
|
Jak widzę najlepsze przepisy to proste przepisy. Tradycyjnie smażony najlepszy
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|