|
Bogdan Barton radzi Wędkowanie z przewodnikiem
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
orys
Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon 12:23, 06 Sty 2014 Temat postu: RYBA W SŁOIKACH |
|
|
Witam
Wczoraj wieczorem smażyłem ryby, zmagazynowane w lodówce na zimowe wieczory takie jak wczorajszy.
Oczywiście nie sprostałem ilości przygotowanej ryby i resztę zrobiłem w zalewie octowej.
Znalazłem w necie przepis: (1 do 5)
- 1 szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 1 łyżka soli
- 5 łyżek cukru
- liść laurowy po jednym do każdego słoika
- ziele angielskie po 2 do słoika
Oczywiście zagotować i zalać wcześniej usmażoną rybę. Można dodać cebulę wcześniej lekko podsmażoną na patelni.
Zrobiłem jak wyżej ale czy to będzie ok. nie wiem
W związku z brakiem lodu zachęcam do wymiany doświadczeń i przepisów, bo na pewno macie swoje sprawdzone
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maniek73
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 189
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Augustów
|
Wysłany: Pon 20:23, 06 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Będzie OK.
Moja żona robi wg takiego przepisu i mi smakuje, cebuli nie podsmaża,
ale może z podsmażaną będzie jeszcze lepsze.
Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MichałJago
Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wąbrzeźno
|
Wysłany: Pon 20:50, 06 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Ja mam podobny przepis tylko proporcja jest inna 1 szk octu i 2.5 wody , cebuje parze pod goraca woda i potem gotuje razem z woda octem i przyprawami. Ryba z octu rewelacja.Podobnie mozna robic klopsiki rybne w zalewie bajka.
Pozd
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mjmaciek
Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 21:21, 06 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Witam
Orys ja jakiś czas trzymam w lodówce żeby ocer przeżarł ości a potem to tylko miodzio
Cebule daje surową potem jak gotuje to tak sie z paży.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
orys
Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Wto 0:19, 07 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Mam rozumieć że cebulę i przyprawy gotujecie razem
Ja wyczytałem że gotuję sam ocet z wodą i zalewam słoiki, a tam jest cebula, ryba i przyprawy.
Czy dodajecie jeszcze jakieś przyprawy np. przecier pomidorowy, magi, marchew, czosnek
Czy większe stężenie octu oznacza że ryba będzie mogła dłużej stać
Dzięki za podjęcie tematu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marrio22
Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Śro 6:24, 08 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Witam. a ja robię tak.
1 szklanka octu
6 szklanek wody
6 cebul
2 koncentraty pomidorowe
2/3 listki laurowe
5/6 ziaren ziela angielskiego
olej do smarzenia
2 łyzki cukru
1 łyżka soli
Cebulę kroję w poołówki i siekam podsmażam chwilę aby ją zeszklić( można dodać ząbek czosnku do cebuli) pużniej dodaje koncentrat pomidorowy i jeszcze chwile smażę. zalewę octową zagotowuję z liściem i cukrem , zielem i 1 łyzką soli. dodaję do tej zalewy przesmażoną cebulę mieszam jeszcze zagotowuję i tym zalewam rybę w słoikach. Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maniek73
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 189
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Augustów
|
Wysłany: Śro 7:25, 08 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
Może być dobre.
Co do stężenia octu, to nie wiem jak z długością przechowywania, ale na pewno im więcej octu tym bardziej kwaśne. Są tacy którym 1:5 jest za mało kwaśne, słyszałem że robią 1:4, ale 1:2,5 jak podał Michał to już musi być mocno kwaśne.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
orys
Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Śro 21:27, 08 Sty 2014 Temat postu: |
|
|
marrio22 napisał: | Witam. a ja robię tak.
1 szklanka octu
6 szklanek wody
6 cebul
2 koncentraty pomidorowe
2/3 listki laurowe
5/6 ziaren ziela angielskiego
olej do smarzenia
2 łyzki cukru
1 łyżka soli
Cebulę kroję w poołówki i siekam podsmażam chwilę aby ją zeszklić( można dodać ząbek czosnku do cebuli) pużniej dodaje koncentrat pomidorowy i jeszcze chwile smażę. zalewę octową zagotowuję z liściem i cukrem , zielem i 1 łyzką soli. dodaję do tej zalewy przesmażoną cebulę mieszam jeszcze zagotowuję i tym zalewam rybę w słoikach. Smacznego. |
No, no, o to mi chodziło aby wymienić się już sprawdzonymi przepisami, następnym razem zrobię po Twojemu
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
marrio22
Dołączył: 05 Lut 2012
Posty: 77
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 12:46, 21 Mar 2014 Temat postu: |
|
|
PASTA Z MAKRELI
2 wędzone makrele
1 ogórek konserwowy
1 ogórek kwaszony
6 pieczarek konserwowych
4 jaja
1/2 papryki czerwonej surowa (nie jedna czy dwie a połowa papryki)
1 pęczek szczypiorku drobnego
1 mała cebula
2 łyżki stołowe kukurydzy konserwowej. (jeżeli lubicie)
Pieprz wedle uznania
Nie solimy ponieważ ogórek konserwowy jest słony i makrela też.
Makrelę sprawiamy z ości , w drobną kostkę ciekamy ogórki , pieczarki , jaja, paprykę , cebulę i natkę dodajemy kukurydzę. Przyprawiamy do smaku.
Część którą zjadamy można skropić delikatnie sokiem z cytryny.
SMACZNEGO
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
kajkakajeczka
Dołączył: 02 Lip 2014
Posty: 6
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Płock
|
Wysłany: Czw 19:03, 03 Lip 2014 Temat postu: |
|
|
Od wielu lat robię rybę według takiego przepisu:
zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
Ryby oczyścić, pociąć w dzwonki, (leszcze wyfiletowć- będzie dużo smaczniejszy). Posolić, popieprzyć- wstawić do lodówki przynajmniej na na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na niewielkiej ilości oleju zarumienić cebulę, pokrojoną w grubszą kostkę, lub talarki.
Ryby opanierować w jajku, mące, jajku, bułce tartej i smażyć na maleńkim ogniu do zarumienienia. Układać w słoikach dodając przesmażoną cebulkę.
Kiedy na patelni smazy się ryba przygotować zalewę- wszystkie składniki wrzucić do garnka, zagotować i od razu zalewać rybę- pamiętać o tym, by w słoikach znalazł się listek, pieprz i ziele angielskie.
Słoiki zakręcić, odstawić wieczkiem do dołu i poczekać do ostygnmięcia, a następnie wstawić do lodówki- powstanie smaczna galareta.
Tak przygotowana ryba może stać w lodówce kilka miesięcy. Mi osobiście najbardziej smakuje odfiletowany leszcz i szczupak.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|