|
Bogdan Barton radzi Wędkowanie z przewodnikiem
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
piotrek1
Dołączył: 17 Cze 2009
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 21:54, 10 Mar 2011 Temat postu: śruta kukurydziana |
|
|
Witam, zakupilem ostatnio kilkanascie kilo grubo mielonej śruty kukurydzianej. Przechowuje ja w workach, w kartonie, w suchym pomieszczeniu. Jak dlugo taka sruta moze polezec? Troche sie obwiam czy wytrzyma do lata?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bodzio
Administrator
Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 39 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przechlewo
|
Wysłany: Pią 8:36, 11 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
Witam serdecznie
Spokojnie w suchym miejscu poleży i do przyszłego roku. Bo jak dla mnie to kilkanaście kilo to jest na dwa dni, więc się nie zamartwiam z przechowywaniem, a przechowuję swoje produkty w beczkach plastikowych. Pozdrawiam bodzio
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jacek79
Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 18:39, 11 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
śruta jest super kukurydziana ta gruba śruta na leszcza po prostu bajka taką beczkę co bogdan trzyma to spokojnie przeleży
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
gery89
Dołączył: 31 Mar 2011
Posty: 7
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Chojnice
|
Wysłany: Czw 20:50, 31 Mar 2011 Temat postu: |
|
|
a tą śrutę się gotuje czy suchą wrzuca w łowisko??
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
bodzio
Administrator
Dołączył: 20 Kwi 2006
Posty: 835
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 39 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Przechlewo
|
Wysłany: Pią 7:22, 01 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
Teki produkt stusuję jako suchy dodatek do do grubszej zanety. Ale można też zalać wrzątkiem i po ostygnięciu mamy fajnie pachnący dodatek do zanęt drobniejszych np na zawody.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jacek79
Dołączył: 02 Cze 2009
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 11:03, 01 Kwi 2011 Temat postu: |
|
|
bogdan ma racje ze na zawody drobniejsza bo tam się punkty liczą i by rybkę prędzej zwabić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MichałJago
Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wąbrzeźno
|
Wysłany: Sob 17:38, 25 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
witam
mam pytanie odnośnie własciwości sklejających ziarno np : pęczak, pszenica itp, czy śruta kukurydziana lepiej sklei pęczak , zeby uzyskać kulę zanętową?
czy śruta sojowa na lepsze właściowści klejące?
powiem szczerze ze mam problem zeby wyrzucić drobniejsze ziarno czy makaron na odległość ok 20m od łodzi, a użycie łopatki zanętowej do peczaku czy makaronu nie do końca spełnia moje oczekiwania szczególnie przy silnym wietrze.
Peczak sklejam kupna zanętą / ok 400g na wiadro 10l, ale myśle ze to bedzie raj dla drobnicy i zakłuca to troszkę zapachy których używam do pęczaku np:kolendra do Pana Bogdana.
zapraszam do dyskusji i wymiany doswiadczeń
pozd Michał
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maniek73
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 189
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Augustów
|
Wysłany: Sob 23:03, 25 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Pęczak sam w sobie dobrze się lepi tylko trzeba dobrze go odparować.
Już gdzieś pisałem: do 3 litrów gotującej wody wsypuję kilogram pęczaku, zagotowuję i pod kołdrę na parę godzin. Może i godzina by wystarczyła. Jak chcesz żeby się dobrze lepił to wysyp go potem do dużej misy i zamieszaj parę razy podczas stygnięcia, woda odparuje i lepisz kule jakie chcesz. Ewentualnie troszkę bułki tartej co nie zmieni ci zapachu, jeżeli to mają być kule jak kamienie.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MichałJago
Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wąbrzeźno
|
Wysłany: Nie 20:36, 26 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
dzięki Maniek musze tego sposobu spróbować.
dzięki za info
pozd Michał
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
match 2000
Dołączył: 14 Mar 2012
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Okręg PZW Częstochowa
|
Wysłany: Czw 10:22, 30 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Witam.Spróbuj dodać mielonych płatków owsianych,mają bardzo dobre właściwości klejące.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MichałJago
Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wąbrzeźno
|
Wysłany: Czw 17:15, 30 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Witaj match
Czy płatki mielisz np w młynku do kawy , czy mozna kuoic platki mielone?
Pozd michal
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MichalK
Dołączył: 08 Maj 2013
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 21:20, 31 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Witaj Michał!
Mam podobny problem, bo łowię z brzegu i musze daleko posłać kule.
Pęczak gotuje z przepisu Mańka tyle że 20 minut i później mieszam do odparowania wody.Z takiego pęczaku nad wodą lepie kule które w całości lecą ile pary w ręku i co najlepsze po uderzeniu w wode rozpadają się.Ja jeszcze na koniec gotowania daję śrutę kukurydzianą - zwiększa kleistość i później jeszcze suchej jeszcze.Do takiego pęczaku możesz śmiało dawać groch, łubin itp. Ja tak robie.Wczesniej mieliłem płatki w młynku do kawy, ale za dużo roboty było,a śruta doskonale daje radę,szczególnie że ma fajny zapach jak się zaparzy.
Pozdrawiam Michał
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
MichałJago
Dołączył: 10 Paź 2012
Posty: 215
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wąbrzeźno
|
Wysłany: Pią 22:57, 31 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Czesc Michał
Dzieki za info, musze nabyc troszke sruty kukurydzianej i zaparzyc ja razem z peczakiem.
Do rzucania grochu lubinu czy kukurydzy twardej polecam łopatke do necenia, ja kupilem srednia z trapera i sprawdza sie super.
Pozd michal
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
glinkapiotr
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrągowo
|
Wysłany: Sob 13:29, 01 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
Parzenie śruty kukurydzianej razem z pęczakiem to może być super pomysł, będę musiał wypróbować!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
match 2000
Dołączył: 14 Mar 2012
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Okręg PZW Częstochowa
|
Wysłany: Nie 12:52, 02 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
Witam kol.MichałJago.Płatki owsiane mielę młynkiem do kawy.Bardzo dobrze kleją,nie muszę stosować klejów ze sklepu.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|