|
Bogdan Barton radzi Wędkowanie z przewodnikiem
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
orys
Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 13:37, 18 Lip 2013 Temat postu: WĘDZENIE RYB |
|
|
Witam
Zakładam nowy temat ponieważ nic nie znalazłem na ten temat.
Koledzy wędzą rybki i na pewno podpowiedzą coś na ten temat, a interesuje mnie wszystko od początku do końca.
Zbudowałem wędzarkę i to mój pierwszy sezon wędzenia.
Pytania:
- do wędzenia skrobiecie ryby, czy tylko patroszycie
- z głową czy bez
- oczy zostają czy usuwacie
- solanka ile i na jak długo
- ile wędzicie i w jakiej temperaturze
- jak zawieszacie ryby
Jutro wędzę proszę o pomoc; pozdr
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
glinkapiotr
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrągowo
|
Wysłany: Czw 13:45, 18 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
patroszymy bez skrobania
z głową
z oczami
resztę się podpytam i odpiszę, chyba, że ktoś mnie wyprzedzi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
maniek73
Dołączył: 27 Sty 2012
Posty: 189
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Augustów
|
Wysłany: Czw 17:03, 18 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
bez głowy
solanka: 4 łyżki soli na litr wody, leszcz na 3 godz.
Smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
klaudiusz
Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 20:20, 18 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Ja wędzę leszcze oskrobane bez głów. Na noc wkładam do zalewy o stężeniu 8 dkg soli na litr wody, do tego listek laurowy ziele i trochę czosnku. Litr zalewy na kg ryby. Rano rybki płuczę w zimnej wodzie i wieszam w przewiewnym miejscu do wyschnięcia. Dobrze wysuszone rybki (skórka lśniąca jak pergamin) wieszam do wędzarki na 40 min w temperaturze około 50 stopni bez dymu w palenisku pali się ogień- tzw suszenie. Następnie już w dymie trzymam 3 godz. w temperaturze 55 - 60 stopni. Nie stosuję tzw dopiekania w wysokiej temperaturze na koniec wędzenia bo zdarzało mi się że pękała skórka na bokach leszczy wyciekał tłuszcz i wyglądało to nie apetycznie. Pozdrawiam życzę smacznego.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tryt
Administrator
Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Czw 20:43, 18 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Aż mi, kurde, zapachniało
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
orys
Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw 20:57, 18 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Dzięki za info
A jak wieszacie, bo mi już zdażyło że spadły?
Słyszałem też że lepiej w łusce, bo wtedy jest bardziej soczysty?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marcin232
Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: Czw 22:44, 18 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Witam. Ja wieszam wbijając podwójne haki w kark od wewnątrz tuszki ale wtedy muszę zostawić głowę żeby haki się lepiej trzymały, a jeśli tuszki są zbyt duże to obcinam głowy i wieszam ogonem do góry a na ogon zakładam pętelkę ze sznurka i zaciągam - nie spadnie, no chyba że zbyt wysoko podniesie się temperaturę w wędzarni i delikatne mięso po prostu ,,spłynie".
Ja wędzę podobnie jak Klaudiusz i jeśli dobrze wysuszy się rybę i początkowe wędzenie jest w niższej temperaturze ok.50-55 stopni to nie powinny spadać. Nie można zagotować mięsa tylko wędzić. Wędzenia jak wiele innych sztuk, trzeba nauczyć się w praktyce a to przychodzi z czasem. Powodzenia i smacznego.
Pozdrawiam.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Marcin232 dnia Czw 22:47, 18 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mjmaciek
Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 7:13, 19 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Witam
Jeśli mogę to w trące trzy grosze praktycznie robię tak jak piszę Klaudiusz z moich doświadczeń dodam że staram się wędzić równe tuszki ja uważam że takie 1,5kg - 2 kg dla mnie są najlepsze po prostu wędzę je około 3-4 godzin i miodzio. Staraj się orys nie mieszania małych tuszek z dużymi czyli np. 1 kg tuszki z 3 kg tuszą mała szybciej się dowędzi a duża będzie nie dowędzona.
Polecam łososiowate do wędzarni "kropkowane są bardzo smaczne"
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mjmaciek
Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 7:27, 19 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Witam
Nie wspomniałem o drewnie ja wędzę bukiem bez kory jak mam dostęp to śliwką generalnie owocowymi no i koniecznie zorganizuj sobie trociny do tłumienia ognia
No i do roboty
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
orys
Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Nie 23:10, 21 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
No i uwędziłem zaczepiłem ogonami do góry wg rad kolegi Marcin232 bez łbów, wędziłem 2 sztuki po ok 3kg i jeden z nich spadł (oderwał się ogon)
Jak do diabła je wieszać, kiedyś widziałem zdjęcie jak gość wędził leszcza na dwóch prętach wbitych pod łbem które jeszcze powodowały że leszcze miały otwarte podbrzusze (wnętrze znaczy)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
glinkapiotr
Dołączył: 05 Wrz 2011
Posty: 370
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Mrągowo
|
Wysłany: Pon 10:00, 22 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
http://www.barton.fora.pl/dyskusja,1/wedzone-leszcze,480.html
tutaj masz podobny temat
z tego co wiem u nas je sie wędzi zaczepiając przez oczy, w łuskach, tylko wypatroszone. Łuski pozwalają lepiej zachować aromat w mięsie, tak samo przy mrożeniu - lepiej mrozić tylko patroszone, nie skrobane
co do temperatury i czasu to nie wiem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Marcin232
Dołączył: 06 Kwi 2011
Posty: 621
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 3 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kaszuby
|
Wysłany: Pon 10:11, 22 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
orys a nie dałeś zbyt wysokiej temperatury? Wędząc chłodniejszym dymem bardzo rzadko spada. Można jeszcze zrobić filety i wędzić położone na ruszcie ale to już nie jest tak soczyste, bo cienki filet szybciej można przesuszyć.
Nauczysz się, początki bywają trudne.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
tryt
Administrator
Dołączył: 29 Wrz 2009
Posty: 465
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 5 razy Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Pon 10:31, 22 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Tutaj trochę widać, jak robi to Janek [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
mjmaciek
Dołączył: 21 Lut 2012
Posty: 173
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pon 11:12, 22 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Witam
Ja używam zrobionych z drutu haków w kształcie litery S wędzę zawsze leszcze bez głowy wbijam hak przez kręgosłup przez żebra ogonem w dół mocno w tych kościach siedzi hak i w tedy nie spada mi ryba. Co do rozszerzania zawsze rozszerzam kawałkiem drewna dwie części leszcza ( nie wiem czy dobrze to opisuje ) po prostu żeby dym do środka ryby miał dojście i wszystko się dowędził.
Pozdrawiam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
orys
Dołączył: 10 Lut 2013
Posty: 103
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon 21:06, 22 Lip 2013 Temat postu: |
|
|
Hej, w piątek wędzę znalazłem takie haki i wykonałem 6 sztuk
[link widoczny dla zalogowanych]
dam znać jak poszło
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez orys dnia Wto 10:43, 23 Lip 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|